Den 22 augusti är Internationella apostasi-dagen (avfälling från islam) som minner om massmorden på ex-muslimer och ateister under 1980-talet i Iran.

Det finns alltjämt många ateister, fritänkare och ex-muslimer som hotas, mördas och får dödsstraff av islamister och islamska regeringar på grund av att de vägrar underkasta sig religiös vidskepelse, maktmissbruk och fanatism. Enligt Humanist International finns det fortfarande 13 länder i världen som systematiskt mördar ateister och ex-muslimer. Ex-muslimska aktivister och ateister från Mellanöstern som bor i sekulära länder, får dagligen hot och meddelanden om mördade närstående. I vissa fall mördas ex-muslimska aktivister av islamister även i västvärlden.

Därför är kampen för den grundläggande mänskliga rättigheten till religionsfrihet och religionskritik, att också ha rätten att kritisera religioner som islam, samt rätten att bli och vara ateist mycket viktigare idag än någonsin, då vi lever i en sekulär, religionsfri stat.

I Sverige får ex-muslimska aktivister dagliga hot om att de ska mördas eller våldtas av islamister. Dessa ex-muslimer är stämplade som ”islamofober”, som är ett kvasivetenskapligt begrepp, och rasistiska av vissa svenska politiker. Detta bidrar till att hoten mot ex-muslimska aktivister inte betraktas och behandlas som allvarliga av samma politiker. Samtidigt som de vet att Sverige som kallar sig för en demokratisk sekulär stat, där religionsfrihet är en rättighet och att densamma innebär rätten att utöva din religion så länge du inte prackar på någon annan och rätten att helt slippa all religion. Varför håller politikerna inte fast vid grundlagen? Gäller inte mänskliga rättigheter och svensk lag ex-muslimer?

Antalet människor i Mellanöstern som har blivit ateister har ökat dramatiskt och det är ingen slump att islamisterna nu är desperata. Ökningen gäller också sekulära och ex-muslimska flyktingar i väst. GAMAN:s (Gruppen för att analysera och mäta attityder i Iran) senaste statistik visar att bara 32% av iranier är shiamuslimer. Avgörande för Mellanösterns islamiska diktaturer och de sekulära flyktingarna i väst, inklusive dem i Sverige, är att det skapas en ny politik. En riktig religionsfrihet där rätten och möjligheten att kritisera religioner, rätten att avsäga sig dem och rätten att slippa bli påtvingad av någon annan dennes religion, som barn eller vuxen, är avgörande för en religionsfri stat. Nu är det tyvärr fritt fram för dem som har en religion och deras rätt att tvinga på andra att underkasta sig den. Detta är inte religionsfrihet.

Centralkommittén för ex-muslimer i Skandinavien uppmanar därför alla demokratiskt sinnade att fira den 22 augusti som apostasi-dagen och påminna om att denna rätt gäller årets alla dagar. Vi kommer att dela videofilmer, konstverk, artiklar m.m. från våra aktivister för att låta världen veta att det finns miljoner människor som fostrades in i islam som barn och som vuxna söker sig till sekularism, rätten till religionskritik, frihet från alla religioner inklusive islam. Inte bara i Skandinavien, men i hela världen, inte minst i Mellanösterns diktaturer.

Milad Resaeimanesh
Ordf. CCES  (Central Committee of Ex-Muslims in Scandinavia)

By Karim

One thought on “Fira internationella apostasi-dagen – för rätten att slippa religion!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *