Efter tjugo år beslutade USA och deras europeiska allierade att dra ut sina militära styrkor och diplomater från Afghanistan och återigen kom landet under talibanernas kontroll.

Talibanerna är en islamisk fundamentalistisk rörelse som tror på att genomdriva en strikt tolkning av sharia eller islamisk lag till samhället. Denna militanta grupp skapades 1994 av Pakistan och USA för att pressa tillbaka Sovjetunionen från Afghanistan. Från 1996 till 2001 hade de kontroll och makt över 70 % av Afghanistan. Under dessa år Under deras styre från 1996 till 2001 begick talibanerna och deras allierade massakrer mot civila i Afghanistan, nekade FN livsmedelsförsörjning till 160 000 svältande civila och förde en politik med bränd jord, brände stora områden av bördig mark och förstöra tiotusentals av hem. Medan talibanerna kontrollerade Afghanistan förbjöd de aktiviteter och media inklusive målningar, fotografier och filmer som föreställde människor eller andra levande varelser. De förbjöd också musik med hjälp av instrument, förutom daf, en typ av ramtrumma. Män fick inte ha västerländska eller snygga frisyrer och det var straffbart att trimma eller raka skägget. Talibanerna hindrade flickor och unga kvinnor från att gå i skolan. De förbjöd kvinnor att arbeta utanför vården (manliga läkare förbjöds att behandla kvinnor), och krävde att kvinnor åtföljdes av en manlig släkting och att de alltid bar burka när de var offentliga. Om kvinnor bröt mot vissa regler blev de offentligt piskade eller avrättade. Talibanerna diskriminerade religiösa och etniska minoriteter hårt under deras styre och de har också begått kulturellt folkmord mot Afghanistans folk genom att förstöra många monument, inklusive de berömda 1500-åriga Buddhas i Bamiyan.

Under dessa år var Afghanistan en säker värd för extremistgrupper som Haqqani Networks, AL Qaeda, uzbekiska extremister, tjetjenska militanter och många fler islamiska grupper från Mellanöstern. Till och med några av Al-Qaida-ledarna brukade bo i Afghanistan och de använde Afghanistan som ett säkert gömställe för att utforma och planera sina attacker mot USA och västvärlden.

Den elfte september 2001 inträffade en serie stora terrorattacker i USA som chockade världen. Efter dessa attacker kände USA stor fara från dessa terroristgrupper. USA:s president George Bush tillkännagav kriget mot terrorismen och USA och internationella styrkor invaderade Afghanistan och de var där från 2001 till 2021. Under denna period hjälpte USA och dess internationella allierade den nya regeringen och folket ekonomiskt. Demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet accepterades av den nya regeringen. Kvinnor börjar arbeta och flickor fick studera igen.

USA invaderade Afghanistan för att jaga terrorister och deras allierade, som svar tillkännagav talibanerna jihad eller heligt krig mot dem och omgrupperade sina militanter och allierade i den norra delen av Pakistan och den södra delen av Afghanistan. De brukade utföra självmordsbombningar och gerillaattacker i olika delar av Afghanistan. Under denna period dödade de tusentals civila och militära styrkor. Slutligen slutförde USA:s väpnade styrkor sitt tillbakadragande från Afghanistan den 30 augusti 2021, vilket markerade slutet på kriget i Afghanistan 2001–2021, och återigen kom talibanerna till makten.

Efter tillbakadragandet av internationella styrkor från Afghanistan startade talibanerna sina framsteg och fick kontroll över provinserna en efter en. Afghanistans regering och dess styrkor kollapsade inom några veckor och för första gången fick talibanerna kontroll över alla delar av Afghanistan. Denna seger signalerade stor glädje för den muslimska världen, särskilt för jihadister, extremist- och fundamentalistgrupperna. Många av dem kallade detta en stor seger för islam och ett stort nederlag för icke-troende.

Under dessa få månader som talibanerna sitter vid makten har de inte visat någon förändring i sättet att styra Afghanistan. De tror fortfarande på att upprätthålla strikta sharialagar. De tror inte på demokrati, mänskliga rättigheter, frihetstro eller tanke. Kvinnor tvingas täcka sig från topp till tå, de får inte gå ut utan en man, de får inte arbeta på offentliga platser med en annan man. Flickor får inte studera efter sjätte klass.

Talibanerna letar efter att rekrytera nya militanter till sina styrkor från hela den muslimska världen så att de kan kontrollera denna region och återigen kommer Afghanistan att bli en fristad för dessa extremister och terroristgrupper. Om denna situation fortsätter kommer vi snart att se en ny ökning av terrorattackerna både i regionen och i västvärlden.

Hamed Rahimi

2022-02-10

By Karim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *