Afghanistan är för närvarande ett av de svåraste länderna i världen att identifiera sig som kvinna. Politisk och ekonomisk osäkerhet, ojämlikhet i utbildning, sexuellt våld och dålig hälsa är genomgående bland afghanska kvinnor. Talibanernas återkomst till makten var extremt smärtsamma nyheter för Afghanistans folk, särskilt kvinnor. Talibanerna är extremister och tror på att upprätthålla sharia eller islamiska lagar. Islamiska lagar är välkända för att vara mycket patriarkala, sexistiska och rotade i kvinnohat. I de flesta länder där konstitutionen bygger på islamiska lagar har kvinnor det sämsta tillståndet jämfört med resten av världen.

I början av deras styre avsatte talibanerna ministeriet för kvinnofrågor och förklarade att kvinnor inte fick arbeta på regeringskontor i närvaro av män. Talibanerna är mycket för till ett samhälle som bygger på gamla islamiska traditioner och lagar och enligt islamiska traditioner får kvinnor inte vara ledare, domare, högmaktspolitiker eller imam (någon som leder bönen i moskén). När talibanerna tillkännagav sin ministerkabinett fanns det inte en enda kvinna bland dem. Den nuvarande talibanstrukturen är uteslutande manlig och det finns ingen offentlig plan eller konkreta åtaganden på plats för att möjliggöra kvinnors politiska deltagande.

Ett av de oroande ämnena i Afghanistan är graden av läskunnighet bland afghanska kvinnor. Enligt UNESCO-rapporter är läskunnigheten bland afghanska vuxna 43,02 %. Medan den manliga läskunnigheten är 55,48 % jämfört med den kvinnliga läskunnigheten är 29,81 %, vilket visar en stor skillnad mellan könen. Lika tillgång till utbildning har förändrats dramatiskt sedan talibanernas maktövertagande. Som rapporterades den 14 november 2021 har flickor endast tillgång till gymnasieskolor i sju av 34 provinser. Med andra ord, i 27 provinser i Afghanistan spärras flickor systematiskt från årskurserna 7 till 12. Unga kvinnor står också inför utmaningar att få tillgång till utbildningar på universitetsnivå.

Våld mot kvinnor har varit ett genomgående inslag i livet för många afghanska kvinnor och flickor. Redan före talibanernas maktövertagande var frekvensen av våld mot kvinnor och flickor redan höga, med studier som tyder på att 87 procent av afghanska flickor och kvinnor upplever övergrepp under sin livstid. Med talibanerna vid makten har tillgången till samordnade, heltäckande och kvalitetstjänster för våldsbejakande överlevande försämrats, samtidigt som behoven av dessa tjänster har ökat. Tjänsteleverantörer i Afghanistan har rapporterat att de mottagit hot och att de blivit utsatta för sitt arbete för att stödja kvinnor och flickor. Med restriktioner för kvinnors grundläggande friheter är många kvinnor inlåsta i sina hem, fruktade för sin säkerhet och oförmögna att söka stöd. På grund av flera fördrivningar, förlust av försörjning, ökningen av fattigdom och inflation kan vi se en stor ökning av våldet mot kvinnor och flickor. Detta syns till exempel i ökade andelar barnäktenskap. Vissa rapporter uppskattar att mer än 28 % av de afghanska kvinnorna var gifta som barn och denna andel kommer säkerligen att stiga under talibanregimen.

En av de stora förändringarna i Afghanistan är floden av nya regler för att begränsa kvinnors rättigheter. Kvinnors närvaro i media har minskat enormt och enligt undersökningar som Reportrar utan gränser (RSF) har gjort, efter den 15 augusti 2021, är färre än 100 av 700 kvinnliga journalister fortfarande formellt arbetande. Enligt nya medierestriktioner som infördes av talibanerna den 22 november 2021 är kvinnliga skådespelare förbjudna att medverka i tv-dramer. Frånvaron av kvinnor från medielandskap riskerar att få en kylande effekt att radera ut kvinnor från allmänheten och normalisera mansdominans i specifika yrken.

Det har förekommit rapporter om att talibanerna ålägger kvinnor ett krav på manligt ledsagning, vilket gör användningen av Maharam (manlig släkting) obligatorisk. Detta klimat av rädsla och osäkerhet tillsammans med begränsningar av kvinnors rörlighet kommer att ha en avsmittande inverkan på kvinnors mentala hälsa, deras förmåga att arbeta, utbilda sig, söka livräddande tjänster och delta i det offentliga och politiska livet.

Tillgång till hälso- och sjukvård är en oroande del av den humanitära krisen. Kvinnor med mer komplexa hälsobehov, som gravida kvinnor, har enligt uppgift stått inför stora tillgångsproblem. Utmaningar som nämns inkluderar rädsla och osäkerhet, begränsningar av rörligheten (användning av mahram), långa avstånd för att nå sjukvården, brist på säker transport för kvinnor och brist på utbildad kvinnlig personal. Sammantaget skapar den humanitära katastrofen stora hinder för att förverkliga rätten till hälsa för afghaner, med kvinnor och flickor som står inför särskilda utmaningar med tanke på rådande könsspecifika restriktioner.

Sedan den 15 augusti 2021 har det skett omedelbara och dramatiska omsvängningar av kvinnors rättigheter och grundläggande friheter, särskilt deras rätt till arbete, tillgång till utbildning, grundläggande hälso- och skyddstjänster samt kvinnors och flickors deltagande i den offentliga sfären och beslutsfattande.Talibanerna tvingar kvinnor att bära vissa typer av hijab (chador) som täcker kvinnors ansikten och alla typer av smink i den offentliga sfären är förbjudna.Det krympande medborgerliga utrymmet är främst en konsekvens av de nya restriktioner som de styrande myndigheterna har infört genom de formella och informella tillkännagivandena, vilket normaliserar könsdiskriminerande praxis. Om den nuvarande talibancentrerade regeringen fortsätter med sin extremistiska ideologi kommer vi snart att se försvinnandet av kvinnors identitet och existens i alla delar av det afghanska samhället.

 

Hamed Rahimi

2022/02/19

By Karim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *