Frågan om kvinnors rättigheter och frihet ur islams perspektiv har varit ett hett och välbekant fenomen de senaste decennierna. Kvinnorättsaktivister, vissa historiker och teologer har kritiserat islam för dess behandling av kvinnor under hela dess historia, och beskrivit islam som kvinnofientligt och patriarkalt. Å andra sidan anser islamiska forskare att mäns och kvinnors rättigheter är lika i islam och att islam inte diskriminerar kvinnor. I den här artikeln vill jag peka på några centrala frågor som visar att islam har ett allvarligt problem med kvinnor och kvinnors rättigheter, och i vissa fall anser att kvinnor är underlägsna män.
Män och kvinnor är inte jämställda i islams ögon, och detta kan tydligt ses i muslimska samhällen. Enligt flera rapporter från FN:s kommission för mänskliga rättigheter, Unicef ​​och andra organisationer har kvinnor i islamiska länder mycket sämre rättigheter och friheter än kvinnor i icke-islamiska länder. I islam anses kvinnor vara andra klassens medborgare och sakna individuella friheter, och de anses vara mäns egenskaper. Könsdiskriminering är normaliserad i islamiska samhällen och roten till denna diskriminering finns i Koranen och Hadith. Koranen beskriver kvinnor som mäns egendom och jämför dem med jordbruksmark så att män kan lägga sina frön i dem som de vill (Q2: 223). I islam är män på något sätt ägare till kvinnor och kvinnor måste vara lydiga mot sina män. Om kvinnor vägrade att lyda sina män, kunde de slå sina fruar (Q4: 34).
Islamisk lag eller sharia inför många restriktioner för kvinnors rättigheter och friheter. Kvinnor i allmänhet får inte klä sig som de vill och de måste alltid bära hijab på offentliga platser. Hijab har tvingats på muslimska kvinnor i århundraden och ett fåtal kvinnor som vägrar att bära hijab skäms offentligt och kallas prostituerade. Kvinnor ska inte lämna hemmet eller resa ensamma utan mahram (manlig vårdnadshavare). Kvinnor får inte idrotta eller cykla i allmänna utrymmen eftersom det anses vara obscent. En kvinna har inte rätt att få skilsmässa från sin man förrän hon har fått sin mans samtycke till sin skilsmässa.
Kvinnor inom islam anses mindre intelligenta än män och räknas i många konton som hälften av en man. När man delar på föräldrarnas arv ärver kvinnor hälften av männen. Två kvinnliga vittnen är lika med ett manligt vittne och när någon frågade varför, profeten Mohammed sa på grund av bristen på kvinnors sinnen. En man kan ha fyra fruar samtidigt och han kan ha hur många kvinnliga slavar han vill och han kan ha sex med dem alla. En pappa har befogenhet att gifta bort sin dotter som inte har nått puberteten med vem han vill.
Islam uppmuntrar kvinnor att stanna hemma och ta hand om sina män och barn. Kvinnor som arbetar utanför sina hem stämmer inte överens med islamiska värderingar och kultur. Enligt sharialagarna får kvinnor inte arbeta på platser där det finns män. Kvinnor får inte vara ledare eller domare eftersom de anses vara känslomässiga varelser som inte kan tänka eller döma ordentligt. I en berömd Hadith sa Mohammed att aldrig kommer att lyckas med en sådan nation som gör en kvinna till sin härskare. Kvinnor får inte leda böner eller be i en moské om det finns män.
I islamiska länder är kvinnor underkastade olika former av diskriminering och våld, och dessa metoder är grundade i alla samhällsstrukturer. Islamiska samhällen avskräcker kvinnor från att söka kunskap och försöker alltid hålla kvinnor analfabeter. Detta gör kvinnor mer pålitliga på sina män och dessa män använder sina pengar och status för att använda kvinnor som egendom. Islam, som en anti-kvinnlig religion, har alltid satt sin fot på kvinnors önskningar och strävanden och har gjort kvinnor till en underlägsen varelse.

Hamed Rahimi
2022-03-08

av Karim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *