Något som jag ofta får höra både från vissa svenskar och myndigheter.
– Vad då det är väl inga problem att leva i Afghanistan utan religion, det kan man ju i Sverige.Ja men Sverige och Afghanistan är långt ifrån varandra.
Ja man kan vara i Afghanistan, men inte leva ett normalt liv.
När man kommer tillbaka till Afghanistan får ett annat land som man tex blivit utvisad ifrån, då kommer myndigheterna kolla upp vem jag är. Direkt kommer dom se på mig att jag har ändrat min livsstil. Med andra ”fel” kläder som inte uppfyller religionens regler. Jag har klipp/rakat mitt hår. Tagit bort allt mitt skägg. Bär förlovningsring. Några har tatuerat sig, piercat sig, färgat håret, inte bär slöja mm.
Sen ska man fixa id handlingar/taskria/pass. I handlingarna står alltid vilken religion och civil status man har. För mig kommer detta bli ett problem då jag dels inte är muslim längre, att säga till dom att jag är ateist är lika med att dom kommer döda mig så fort dom kan. Sedan är min civila status förlovad/sambo något som inte heller är godkänt då jag inledde detta förhållandet under haram, vilket betyder att förhållandet/samborelationen är utan att vi gift oss, och utan godkännande från min pappa/släkten.
Skulle jag sedan vilja köpa en bit mark eller en bostad, kollar alltid dom upp vilken sorts muslim jag är, så att det inte krockar mellan shia och sunni muslimer. Att hitta någon som skulle vilja sälja eller hyra ut något till en icke troende är lika med strängt förbjudet, vilket blir problem både för mig och den som äger/har marken/bostaden. Lika med att hitta någon som vill hyra ut till en Ateist. Skulle man ändå lyckas hitta ett ställe att hyra och hyresvärden skulle få reda på att jag inte är muslim skulle jag bli utkastad ögonen böj. Det skulle inte spela någon roll om jag har pengar, det är dödsdom på icke troende, och att hjälpa en Ateist är så imot Allahs ord.
Sen måste man ju ha ett jobb, att söka jobb när man inte klär sig/beter sig som en muslim är något näst intill omöjlig. Det finns nästan ingen som anställer en icke muslim, då muslimerna anser att lyder man inte Allah så för man skam över jobbstället. Skulle jag försöka driva ett eget ställe skulle ingen gå i närheten av min verksamhet, då man varken vill/får stötta en avfälling.
Behöver man sedan söka läkarvård/sjukhus besök, blir man inte insläppt om man inte är korrekt klädd, det finns ingen som kommer röra mig/min kropp som icke muslim. Dom tror att som Ateist är man ett virus som kommer ta dö på dom och alla runt omkring.
Att sedan försöka hitta en fru att bilda familj med, det finns inte många män som går med på att låta deras döttrar att gifta sig med en ateist, då det bär skam övre familjen/släkten.
Att jag sedan inte ber, och häller inte kommer besöka moskén, inte fasta är flera saker som utmärker mitt icke religiösa troende.
Det är så många grejer som är bundet till religionen, det är inte alls som i Sverige. Här i Sverige är det ingen som frågar/bryr sig om man har en religion eller inte. Här kan man söka bostad, leta jobb mm utan att bli avskedad pga sin religion
Det är så mycket lättare att leva precis som man vill i detta landet.
Och svaret som jag alltid säger när jag får frågan är: Jag är ateist och kommer leva som det tills döden tar mig, eller tills jag blir mördad. Jag är inte rädd, utan känner mig inspirerad ut av livet. Sedan varför det är så stor skillnad på att/hur man kan leva med eller utan religion i olika länder finns det nog inget svar på.

 

6/3-22

Ghaosuddin Haidarzada ”Qais”

av Karim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *