Upprört när Vilks bilder debatterades

Publicerat 19 september 2007 00:00

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17111721.asp

Upprört när Vilks bilder debatterades

Mitt under seminariet om yttrandefrihet i Stockholm stal en grupp muslimer uppmärksamheten från Lars Vilks. På svenska och arabiska kritiserade Husam Madani den svenske konstnären och försvarade profeten.

 

Enligt arabisktalande personer på plats ska Husam Madani ha sagt följande om Lars Vilks: ”Låt hans öde bli en läxa för de andra”.

Vissa i publiken uppfattade det som ett hot. Polisen grep inte in när mannen talade.

Redan en halvtimme innan seminariet, anordnadt av Humanisterna Stockholm och före- ningen Ex-muslimer i Sverige, började hade ett stort mediauppbåd samlats utanför lokalen. Både Svensk och internationell press var på plats.

Flera polispatruller fanns i området och deltagarna vid seminariet fick gå igenom en kontroll.

–Islam har blivit politisk. Och man använder religionen för politiska syften. Vi sekulära muslimer måste reagera. Att bevara yttrandefriheten är en kamp som är viktig för mänskligheten, säger Afsaneh Vahdat, ordförande i före-ningen Ex-muslimer i Sverige.

Själv passade Lars Vilks på att visa upp den omtalade teckningen som föreställer profeten Muhammed som en rondellhund.:

–Jag har inte kunnat ställa ut den så det är inte så många som har sett den. Vissa säger att den inte är så fin, men jag har faktiskt erbjudit mig att göra en bättre.

Samtidigt som seminariet pågick bad några män på våningen över seminariesalen.

–Vi är muslimer och vi älskar profeten. Vi accepterar inte vad den mannen håller på med. Det är förbjudet, sa Husam Madani.

De andra männen instämde. De berättade att de inte representerar någon organisation.

Vid frågestunden gick männen ner till seminariesalen. Husam Madani hade fått tillåtelse av moderatorn att tala.

–Vi accepterar inte att någon säger ett litet ont ord om vår profet. Vi älskar vår profet mer än våra föräldrar, mer än våra barn, mer än våra liv.

Jag vill säga ett ord till Sverige: Jag kallar er till Islam. Och jag vill säga ett ord till Lars Vilks, sedan sa Husam Madani någonting på arabiska. Under tiden mannen talade avbröts han av publiken och vissa ropade att han hotar. Lars Vilks och de andra paneldeltagarna ville dock höra vad han hade att säga.

När Husam Madani avslutat sitt anförande lämnade han och männen lokalen.

Igår stod det också klart att över 100 svenska företag hotas på militanta islamistsidor. Adresser och kartor till företagen ska ha publicerats på hemsidorna.

–En del människor säger att jag har ett ansvar. Men jag kan inte ta på mig det. Ansvaret faller på dem som hotar, säger Lars Vilks i en kommentar.

Detta är en utskrift från Svenska Dagbladets nätupplaga, SvD.se

 

 
 Nyhet:
 
 Pressmeddelande:
 Campaigns
 
 

© 2008 - 2020 / All rights belong to the Ex-Muslim.