UNS AV ANSVARSTAGANDE

”Yttrandefriheten är grundlagsfäst i Sverige. Men denna rätt måste i globaliseringens tidevarv paras med ett uns av ansvarstagande bortom de egna nyckerna. Lars Vilks bidrar inte till att bistå dem som kämpar för åsiktsfrihet i muslimska länder, tvärtom” skriver förre biträdande utrikesministern Pierre Schori.

Pierre Schori tycker inte att Lars Vilks bistår dem som kämpar för åsiktsfrihet. Frågan är hur bistår man dem? Bistår Pierre Schori dem genom att skrämma kritiker av islam till tystnad? Salman Rushdie borde kanske inte heller ha skrivit ”satansverserna” enligt Schori för att engelska exportföretag och engelsmän som befinner sig i muslimska länder kunde skadas. Regissören Theo van Gogh borde inte heller ha gjort filmen ”Underkastelse” för att det kan uppfattas som ”förolämpningar av muslimska religiösa symboler”. Det var kanske hans eget fel att han sköts ihjäl på öppen gata i Amsterdam. Han hade ju förolämpat muslimska symboler. Ayan Hirsi Ali, islamkritiker i Holland, som har egna erfarenheter av islams förtryck av kvinnor  i sitt gamla hemland, borde hålla tyst enligt Pierre Schoris resonemang, så att islamister inte blir kränkta och hämnas på exportföretag i Holland.

Första tanken när jag läste Schoris artikel var att det måste vara ett skämt. Men sedan tänkte jag att den här politiken är så bekant. Pierre Schoris regering hade samma politik och uppfattning. Man ska inte skämta med politisk islam. Man ska vika sig och vara snäll och be om ursäkt.

Yttrandefriheten är grundlagsfäst i Sverige och ingen har krävt något annat. Men denna erövrade rätt måste i globaliseringens tidevarv paras med ett uns av ansvarstagande bortom den egna viljans och nyckernas domäner” skriver Pierre Schori.

Yttrandefrihet är till för svenskar tycker Schori men i Mellanöstern är folk vana vid diktaturer och förtryck. Låt politisk islam göra vad den vill. Vi ska inte reagera och förolämpa deras religiösa symboler. Låt Sharialagar skörda liv i vissa länder. I Sverige ska man hålla tyst om det och ha en bra relation till förtryckarregimerna. Den politiken har Pierre Schori och hans regering fört i många år. Nu förs den vidare av den nuvarande regeringen; politiken som inte låter små tjejer som är födda i muslimsk familj ha samma rättigheter som andra svenska barn, som låter islamiska skolor förnedra och diskriminera flickor. Pierre Schori har inte förstått än att den politiska islam, som är en mycket våldsam, reaktionär och antimodernistisk rörelse, försöker slå rot i det svenska samhället.

Uppgången för politisk islam och religiöst styre som började för 28 år sedan har intensifierat en förbluffande antiislamisk motreaktion i hela världen. Den har drabbat vanliga muslimer också. En omfattande och bred debatt om islam behövs i samhället. Tabuna ska brytas. Islam får kritiseras, hånas och karikeras som alla andra religioner. Yttrandefriheten måste försvaras och den ger Vilks rätten att göra en Muhammed-teckning och Nerikes Allahanda rätten att publicera Lars Vilks Muhammed-teckning.

All kritik mot islam attackeras och utpekas som islamofober i syfte att försöka skrämma till tystnad. Tvärtemot Pierre Schori vill jag uppmana alla konstnärer, författare, journalister och debattörer att skriva romaner om islam och Muhammed, att debattera islam och att avbilda profeten. Så kan vi bryta tabun och förändra debattklimatet i världen och bevara yttrandefriheten.

070925

Afsaneh Vahdat ordf. för Ex- muslimer i Sverige

By Karim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *