När man kritiserar Koranen blir man hotad till livet. När man

karikerar Muhammed, då svarar islamistiska grupper med kravaller. När någon som Shahin Najafi  sjunger om en  imam blir han hotat till döds. Där för att ayatollorna påstod att de känner sig kränkta och ge fatwa till en levande människa till döds.  Men från Iran och alla de länder där islam är politisk och utövar sin makt med piskrapp, böter, syrgas, fängelse, stening tills död och avrättningar och där kvinnor tvingas att bära slöja kräver man nu respekt för denna Imam! Och i dessa länder, fritt från islamisk makt, pratade man högtidligt om respekt och övertramp genom denna sjöng som shahin najafi sjungit om imamen Naqi.

Det som sker dagligen i Iran är så ovärdigt, så kränkande, så hårt mot människor! Därför är kritik mot politisk islam, över huvud taget religiösa makter, profeter, imamer, kungar, presidenter vem som helst som sitter i maktpositioner är nödvändig. Vi vet ju att annars kör makten över människor.

Vi vet ju att det sker dagligen och vi vet att det aldrig tar slut. Om vi inte bjuder motstånd. Vi moderna och civiliserade människor måste ena oss och försvara den ovillkorliga yttrandefriheten. För yttrandefrihet är meningsfull först när den är ovillkorlig. Om man sätter upp villkor öppnas farliga dörrar – att kunna neka människor det viktigaste av

allt – yttrandefrihet. Politisk islam är kränkt! Och en del av världen brinner! Men vad är en kränkning? Jag tolkar det som en människas känsla. Men det finns inget måttband med vilket man kan mäta en kränkning. En kränkning kan vara vad som helst. För någon är Gud och profeten heliga, för andra ett land och en flagga, för en tredje ras, nation och historien. Ibland kan det räcka att någon påstår att en roman, en film eller en karikatyr är kränkande för att man vill att publicering ska förbjudas. Men den som känner sig kränkt, stat eller människa, har den värdefullaste tillgången av allt att använda Ord, för att svara och förklara, ord att använda mot

ord och åsikter mot åsikter – inte bomber mot ord Yttrandefrihet omfattar allt – politisk islam, islam, alla religioner, helgedomar, personer, politiker, kultur, vetenskap, nationalism, rasism, alla tabun. Och det är samhällets uppgift

Att skydda yttrandefriheten. Dialogen och diskussionen hjälper allt och alla. Det är med den människan och utvecklingen går framåt. Det är en del av meningen med livet, tycker jag

 

Karim Shamohammadi

2012-05-27

By Karim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *