Det rasistiska skoldådet i Trollhättan vilket tog livet av Ahmed Hassan (15år) och Lavin Eskandar(20år) har chockerat oss alla. Ett attentat som inte bara var riktat mot en skola utan mot ett helt samhälle för att skrämma folk. Utöver denna tragiska händelse vill vi även uppmärksamma de senaste anlagda bränder mot flyktingboenden, som tyder på ett rasistiskt hatbrott. Den rasistiska hetsen på internet har också trappats upp.

Dessa fruktansvärda terrordåd har utförts efter den kända presskonferensen som Sverigedemokraterna höll för några veckor sedan. Där utlyste de krig mot flyktingar och nyanlända flyktingar. De uppmanade sina anhängare att ”agera” för att stoppa flyktingarna och flyktingboende. Vi tycker att dessa rasistiska uppmaningar bäddade för de fasansfulla rasistiska dåd som sker i Sverige just nu. SDs propaganda som skuldbelägger flyktingar för allt elände och alla brister i Sverige är rent hat och hets mot folkgrupp.

De ekonomiska och sociala problem som vi har idag i Sverige d.v.s. ökad arbetslöshet, sämre vård, bostadsbrist, försämrade pensionsvillkor osv. har inte orsakats av flyktingar. Allt detta beror på den högerpolitik som har drivits under de senaste tjugo åren av de etablerade partierna som har haft makten.

Kampen mot rasism innebär naturligtvis att undanröja alla förutsättningar som låter rasismen växa. Rasisterna och nazisterna brukar utnyttja otryggheten på arbetsmarknaden, brist på bostäder och nedmonterad välfärd för att göra invandrare och flyktingar till syndabockar. Om man vill bekämpa rasistiska partier liksom SD på allvar och isolera dem, bör man driva en politik med åtgärder som förbättrar människors liv och återinför tryggheten i första hand.

I dagsläget får vi också starkt stå emot SDs spridning av hat mot flyktingar. Svenska folket har visat en stor kärlek och empati för flyktingarna. På gator, torg, centralstationen – överallt öppnas medmänsklighetens famn för att hjälpa flyktingarna. Människor som har flytt undan krig och elände behöver mest av allt hjälp inte hat. I själva verket försöker SD med hatspridning och främlingsfientlig propaganda förstöra den mänskliga och positiva stämningen som finns i Sverige.

Vi tycker att Sverige behöver en humanitär flyktingpolitik. Vi får inte ge efter för Sverigedemokraternas krav. Sveriges skyldighet är att se till att de människor som flyr till Sverige p.g.a. krig, förtryck, fängelse, tortyr förföljelse etc. får ett skydd.

Vi vill härmed uppmana svenska folket, progressiva organisationer, fackföreningar och alla andra föreningar att starkt reagera mot denna rasistiska hets, i skolan på, arbetsplatsen, bostadsområdet – överallt. Mobilisering av folket och närvarande av alla medborgare är en mycket viktig nyckel för att bekämpa rasismen.

Iranska flyktingarnas riksförbundet                                                              

Kvinnorättsförbundet

Internationella kommittén mot avrättningar, Sverige    

Riksförbundet Barnen först

Mahin Alipour (TV programledare för ”Mot diskriminering”)

Kontaktpersoner: Susan Saberi 0708 54 45 29 & Mahin Alipour 0707 77 73 13

 

By Karim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *