Humanisterna Stockholm                                         2007-10-16

C/0 Ingwar Åhman-Eklund

Turevägen 74

191 47 Sollentuna

ingwar@euromail.se

 

Till

Verkställande direktör

Eva Hamilton

Sveriges Television AB

 

Angående beslut att ställa in tablålagd sändning av seminarium mot politisk islam och för yttrandefrihet i Berwaldhallen tisdagen den 18 september 2007

 

Den 18 september arrangerade Humanisterna Stockholm och Centralrådet för Ex-muslimer i Sverige ett Seminarium mot politisk islam och för yttrandefrihet.

Planeringen för detta började i all stillhet innan sommaren men under de sista dagarna fick seminariet en oerhörd uppmärksamhet på grund av debatten runt konstnären Lars Vilks ”rondellhund” och Vilks medverkan i seminariet. Seminariet fick skyddas av Säpo och bevakades av mängder av massmedia från både Sverige och utlandet. Lokalen fick ändras två gånger på grund av det växande intresset samt säkerhetsaspekten.

TV24 bandade seminariet i sin helhet – 2½ timmar – och förde senare samma kväll in i programtablån både på webben och i text tv att seminariet skulle sändas den 19 september med början kl 12:30. Seminariet refererades överallt i media, både svenskt och utländska, och en av de bättre svenska skildringarna gjordes faktiskt av Kyrkans Tidning:  http://www.kyrkanstidning.com/nyheter/yttrandefriheten_sattes_pa_prov_0_2847.news.aspx

Kl 12:30 den 19 september satte flera människor på TV24 för att se eller se om seminariet, men i stället började sändas en repris av en debatt två dagar tidigare. Kontroller av både TV24s webbsida och text tv visade alltjämt att det var vårt seminarium som skulle sändas. Telefonsamtal till SVT ledde inget vart ty TV24 har telefontid endast från 14:00 till 14:45 på vardagar och ingen i hela SVT kunde svara på vad som hade hänt eller när vårt seminarium i stället skulle sändas!

Det tog flera dagar och upprepade samtal för att få reda på att TV24 inte alls tänkte sända inspelningen, men det gavs helt olika förklaringar.

1)      av Lena Allerstam den 24 september i en e-post till en av våra styrelseledamöter:

”Hej,

24 Direkt kommer inte att sända seminariet som arrangerades tisdag den 18 september av Humanisterna Stockholm och Centralrådet för ex-muslimerna i Sverige. Seminariet innehåller uttalanden som kan utgöra förtal.

 24Direkts publicistiska uppdrag är att sända helheten varför vi inte går in och redigerar inspelat material.

Vänliga hälsningar
Lena Allerstam
Lena Allerstam
projektledare

24Direkt
Sveriges Television
Tel: 08/784 7386
Mobil:070/8847752
svt.se/24direkt

 

2)      av Eva Landahl i en reportage av Dagens Media samma dag:

 

2007-09-24 09:37

”SVT 24 plockade bort debatt med Lars Vilks

SVT 24 hade tablålagt en debatt i Berwaldhallen mellan Humanisterna, Lars Vilks och före detta muslimer. Programmet sändes aldrig. ”Vi ryggar inte för debatten men materialets kvalitet höll inte måttet”, säger Eva Landahl, chef för Aktuellt och samhällsprogrammen på SVT.

 

DN.se plockar bort blogglänkningar om Lars Vilks och nu plockar SVT 24 bort en tablålagd debatt med den kontroversielle konstnären.

– Vi spelar in väldigt mycket material och allt sänds inte så det är inget konstigt med det här. Efter att teamet kom hem med materialet från Berwaldhallen kunde vi konstatera att det inte höll för att sändas, säger Eva Landahl.

Under debatten framkom anklagelser från en av deltagarna att en moské i Stockholm utbildade självmordsbombare. När det var Lars Vilks tur att tala höll han vid flera tillfällen upp den omdiskuterade skissen av rondellhunden i form av profeten Muhammed.

– Vi har visat den här bilden i många olika sammanhang på nyheterna och anser idag att den är välkänd. Vi diskuterar nu konsekvenserna av bilden och att maska bilden under Vilks inlägg, det hade blivit absurt. Vi ryggar inte för debatten men debatten höll inte den journalistiska balans som vi eftersträvade.

Men är det inte problematiskt att tablålägga program för att sedan inte sända dem?

– Klart att det är problematiskt. Vi borde kanske inte ha tablålagt det utan först varit där och tittat för att se om det var tillräckligt intressant.

 

Henrik Widell
henrikw@dagensmedia.se

——————————————————————————————–

Av Dig, Eva Hamilton, som verkställande direktör och högsta chef för SVT vill vi gärna få svar på följande frågor:

 

  1. Varför drogs sändningen egentligen in? Vad var den konkreta orsaken?

 

  1. Var det på grund av eventuellt förtal?  Blir det inte då som en av våra medlemmar uttryckte det:

 

”Så om man vill hindra 24Direkt från att sända ska man resa sig upp i publiken och förtala någon. Verkar öppna för sabotage från de som inte vill att saker ska komma ut.”

  1. Ni har just haft en vecka ägnad åt yttrandefrihet och demokrati – hur stämmer den uppenbara censuren av vårt seminarium med er ambition och med ert public service uppdrag?

 

Med vänlig hälsning

Ingwar Åhman-Eklund,

ordförande

Humanisterna Stockholm

By Karim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *